Ebattákról

Ebattákról, vagyis Imréről aki 1998-ban, Miklósról, aki 2000-ben és Gábor barátról, aki 2008 júniusában született. Az egyik csodabogár, a másik nagyfülű és a harmadik egész egyszerűen egy hős.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hozzászólások

  • Szorsa: Szia! Szóval olvastál, nem is tudtam. Bezárt, de meghívóval tudod olvasni továbbra is, csak kell e... (2011.02.19. 16:31) Le a pelenkával
  • ildiko78: Szia a harmadik gyerkőcnél én is meguntam a papírpelust, moshatóra váltottunk ha érdekel szívese... (2011.02.18. 08:24) Le a pelenkával
  • misspony: Hogy én mennyire örülök Nektek!!!!!!!!!! Mikor dolgoztam, naponta jöttem megnézni, vannak-e hírek... (2011.02.14. 10:43) Le a pelenkával
  • tsetten: Szia Rencsi, köszönöm! Szia Orsi, olvastalak, amíg be nem zártál, most is zárva vagy? (2011.02.12. 20:17) Szüléstörténet, Geréb Ágnesnek dedikálva
  • szorsa: Kedves asszonytársam! Nagyon meghatódva olvastam az írásodat! 6 otthonszületett fiú gyermekünk va... (2011.01.26. 12:53) Szüléstörténet, Geréb Ágnesnek dedikálva
  • Utolsó 20
br

Legjobb barátaink az állatok

2009.01.18. 21:10 tsetten

Lesi az anyja

Címkék: gábor

Gábor biztos lépésekkel közeledik a 7 hónaphoz, pontosabban 6 hónapos és 18 napos. Vagy 4 hónapos és 18 napos? Mivel koraszülött sosem tudom, hogy a korrigált korát vagy a hivatalos korát tekintsem-e kiindulópontnak?

Egyrészt megejtően aktív: órákig figyel, ha beszélünk hozzá, reagál, mimikájával követ, kapcsolatot tart, "beszél", rengeteg hangot ad ki. Másrészt meg aggasztóan passzív: hason fekve épp csak felkönyököl., tartja magát, csak ő se érti, hogy minek? Megfordulni se erre, se arra nem fordul meg. Ha felhúzom ülésbe, akkor ügyesen felkunkorodik, de hát az ülést nem erőltetem nyilvánvalóan. Kúszni csak sértődötten hajlandó, ha én macerálom. A tárgyakat ügyesen megfogja, teszi vesz, de nincs az az érdekes csillogó villogó dolog, amiért ő megfordulna. Aggódom egy picit, pénteken viszem mozgásfejlesztésre, kiváncsi vagyok mit mond majd a szagértő? Ha úgy nézem, egy 4 hónapos gyerek szempontjából nincs lemaradva, de ha egy 7-ik hónapos gyerek ennél már több mindent kellene csináljon. Na, de hát nem aggódjuk túl a dolgot, majd rádolgozunk.

Ma játszottunk dobozba betevőset, csillogó szines dobozba tettük bele a zörgős csomagolású papírzsepit. A dobozt megpróbálta kinyitni, de egyedül nem tudta. Viszont ha én kinyitottam, akkor kivette belőle a zsepit. Kedvence még a pillepalack-rakosgatás, valamint a nagy plüssálatok emelgetése.

Tervezem a bili bevezetését, mert mint Szirkáék, én is nagyon nagy híve vagyok a korai babahigéniának. Mikinél kipróbálva, bevált, sokkal jobban jártam vele, mint Imrével, akinél betartottam a tankönyvi 2.5 évet. Imrénél rögzült a pelenkába csinálás, és elképesztően sokat gyötrődtünk, amíg átállt, arról nem is beszélve, hogy nem tett neki túl jót a meleg nehéz és hát kellemetlen pelus cipelése. Miki viszont 11 hónaposan abszolút lazán és megbízhatóan elhagyta a pelust.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebattak.blog.hu/api/trackback/id/tr4886154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2009.01.19. 08:50:07

Én is lestem, de attól nem lett fürgébb, vagy motiváltabb :))) Nyugi, no para, majd fogja csinálni, ha van hozzá kedve :)
Én bili ügyben a khm "konzervatív" álláspontot képviselem, de érdekelne a "liberális" megközelítése is. Mi ez tulajdonképpen? Csak a székletre vonatkozik, vagy vizeletre is? Mert, hogy a vizeletkontroll képessége 2 éves kor körül alakul ki, s tanítani nem lehet, mivel érés következménye. Na, szóval érdekel :)

tsetten 2009.01.19. 09:02:27

Hát az lenne a lényege ennek, hogy a gyerek elől ne rejtsük el a saját testét: lássa és érezze, amikor pisil pl. Ezt pelusban, főleg ezekben a rendkívül nedvszívó pelusokban nem nagyon teheti meg. Én sem hiszem azt, hogy tudatosan, akaratlagosan kezdi irányítani a folyamatokat, de kialakulnak bizonyos reflexei, amelyek elősegítik a tudatos szobatisztaság folyamatát. Pl. meg lehet figyelni, hogy általában a gyerekeknek percre pontos a bioritmusuk, ha nincs rajtuk pelus, akkor ezt ők is észreveszik, és ahhoz igazodnak. Továbbá reflexből mindig ugyanott, ugyanabban a környezetben szeretik elvégezni a dolgukat. A pelenkás gyerekek is "elvonulnak" egy sarokba, kedvenc helyre. Ha korán kezdi az ember a babahigéniát, akkor a kedvenc hely maga a bili lesz. Szóval nem arról van szó, hogy a hathónapos gyereket elkezdem terrorizálni, hogy márpedig bilire és máshova nem, hanem arról, hogy lehetőséget adok neki arra, hogy lássa, érezze mi történik, és akkor ezt majd finoman elkezdjük irányítgatni. Kb ennyi röviden:)
Én Mikivel fél éves kora után kezdtem a biliztetést, először csak a nap bizonyos órájában tettem bilire (akkor amikor megfigyeltem, hogy aktuális). Aztán kezdtük egyre hosszabb időre elhagyni a pelust: először csak 1 órára, majd 2 órára, aztán két biliztetés között egyáltalán nem hordott pelust, majd egész napra szabad lett, végül az éjszakai pelus is elmaradt. Kb öt hónap kellett ahhoz, hogy teljesen megbízhatóan szobatiszta legyen. És nagyon élvezte, hogy nem cipeli a terhét. Nem jók ezek a hiperszuper pelusok, meg vagyok győződve.

Ingrid 2009.01.19. 10:55:09

Mindent picit lassabban fog csinálni, mint a kortársai, amennyiben a születési dátumához mérten számítjuk a korát.
Én - bár nem sok koraszülött babát ismerek - úgy gondolom, ezt a kort, amihez mérten elvárjuk a képességeit, a kettő közé kell helyezni, természetsen csak képzeletben.
Gábortól senki nem várja el, hogy kússzon-másszon még, de abban is biztos vagyok, hogy idővel - főleg a Te odafigyelésed mellett - behozza azt a pici lemaradást ami még van.

A biliztetéssel én picit másképp csinálom, bár nagyon tetszik a Te módszered. Kevésbé tudatosan, inkább ösztönösség, természetesség van a mi módszerünkben, őszintén bevallva, szinte magától jött (hülyék szerencséje), hogy a megszokott időben (általában reggel) ráül és "teljesít" . Heléna picit visszaesett a kezdeti sikerek után, ettől függetlenül nem veszítettem el a lelkesedést, csak a hosszú percekig történő várakozás egy-egy produktumra, nem megy. sem nekem, sem neki...

vicger · http://vicger.blog.hu/ 2009.01.19. 14:25:34

@tsetten: Aha értem. Van benne logika, de szerintem ez is totál egyénfüggő, mármint gyerkőc függő. Atinál nincs sem kedvenc hely, sem úgymond bevett időpont... tehát nem a nap meghatározott szakában kakil. A lényegét elfogadom a módszernek, végül is Vicánál és Gergőnél is ezt követtem, csak két éves kor körül és nyáron, kis bugyiba rohangáltak, s a nyár végére szobatiszták lettek. Most viszont bajban vagyok, mert itt ahol most élünk nincs udvar... :DDD Úgyhogy lehet Atival majd esetleg tovább tart.

tsetten 2009.01.19. 21:33:09

Jaj Ingrid, pumpáljad belém a pozitív hozzáállást, mert én bizony hamar elengedem fülem-farkam és aggódom Gáborért:(
Amúgy az én biliztetős módszerem se módszer, hagyom hogy a gyerek irányítson. Ha nem érzi jól magát a bilin, akkor még várunk. Mikivel az volt az oltári szerencse, hogy majmolta a bátyját, meg minket, egészen pici kora óta.
És igen Vicger, gyerekfüggő ez is, mint minden. Amiért én csipkedem magam a témában az inkább azért van, mert nem szeretem, ha pelenkát viselnek: kényelmetlen, egészségtelen dolognak tartom, hogy főnek benne, főleg a nagy nyári melegekben.
süti beállítások módosítása