Ebattákról

Ebattákról, vagyis Imréről aki 1998-ban, Miklósról, aki 2000-ben és Gábor barátról, aki 2008 júniusában született. Az egyik csodabogár, a másik nagyfülű és a harmadik egész egyszerűen egy hős.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hozzászólások

  • Szorsa: Szia! Szóval olvastál, nem is tudtam. Bezárt, de meghívóval tudod olvasni továbbra is, csak kell e... (2011.02.19. 16:31) Le a pelenkával
  • ildiko78: Szia a harmadik gyerkőcnél én is meguntam a papírpelust, moshatóra váltottunk ha érdekel szívese... (2011.02.18. 08:24) Le a pelenkával
  • misspony: Hogy én mennyire örülök Nektek!!!!!!!!!! Mikor dolgoztam, naponta jöttem megnézni, vannak-e hírek... (2011.02.14. 10:43) Le a pelenkával
  • tsetten: Szia Rencsi, köszönöm! Szia Orsi, olvastalak, amíg be nem zártál, most is zárva vagy? (2011.02.12. 20:17) Szüléstörténet, Geréb Ágnesnek dedikálva
  • szorsa: Kedves asszonytársam! Nagyon meghatódva olvastam az írásodat! 6 otthonszületett fiú gyermekünk va... (2011.01.26. 12:53) Szüléstörténet, Geréb Ágnesnek dedikálva
  • Utolsó 20
br

Legjobb barátaink az állatok

2009.11.10. 08:49 tsetten

Jól felhúztam magam ezen

Címkék: anyu

Ezen, amit a férfivá nevelésről ír a Velvet, és még azon is mélyen elcsodálkoztam rajta, hogy Lucia egyetért ezzel a közhelygyűjteménnyel.

Nem értek egyet azzal, hogy előre gyártott panelekbe kényszerítem azért a gyerekeket, mert történetesen fiúknak születtek. És nem gyömöszölném őket egy lány-kockába, ha éppen lányok lennének. Nem hiszem, hogy attól férfi a férfi, mert keveset sír, nem ír szerelmes levelet és marhapörköltet főz.A nő se attól nő, hogy nem hányja el magát szülés közben, ha pedig elhányja, akkor is megszüli.

Nem hiszem, hogy nekem kéne, vagy az apjuknak, bármiféle mintát, mércét felállítani, és arra kényszeríteni a gyerekeket, hogy ha tetszik, ha nem a férfiasságuk érdekében át tudják ugrani. Arra dresszírozni őket, hogy megfeleljenek bárkinek is az elvárásának. Azt sulykolni belélyük, hogy valamilyennek kell lenni ahhoz, hogy elfogadjanak (ők, a többiek), férfinak, nőnek, sikeresnek tartsanak.

Ha lesz lányom (és remélem lesz), őt sem fogom jobban kényeztetni (am. szeretni, kedveskedni neki), azért, mert egy nőnek nehezebb a helyzete ma mint egy férfinak (nehezebb, sokkal nehezebb!). Azért nem fogom jobban "kényeztetni", mert a szeretet egy és oszthatatlan, minden gyerek esetében. Személyre szabott, és megismételhetetlen. Nincs jobban, és nincs kevésbé, csak az én (anya) és a gyerek (fiú, vagy lány, mindegy) személyisége által teremtett köztes tér van, amit úgy lakunk be, ahogyan emberségünk engedi.

Ha a gyerekeim felnőnek, sosem fogom megkérdezni tőlük, hogy igazi férfiak-e? Sikeresek-e? Még azt sem, hogy boldogak-e? Csak azt fogom kérdezni: azok-e akik akarnak lenni? Ott, akkor és úgy, ahogy akarják? Elég szabadok-e?

És a "nevelés", amit én nyújtok nekik, csak ennyi, és remélem, hogy ezt sikerül megadni, biztosítani számukra: tökéletes összhangba lenni a saját képességeikkel, vágyaikkal. Eljutni az önismeret és az önszeretet egy olyan fokára, ahol már a mások ismerete és szeretete is természetesen, önmagától adódik. És nem nem szólok bele abba, hogy sír-e, főz-e marhapörköltöt, vagy szerelmes leveleket ír.

A "nevelés" részemről ennyi: felismertetni, mi az a kényszer, amit kívülről erőltetnek rájuk, és segíteni semmibe venni ezeket a külső kényszereket. A nevelés annyi számomra, mint rávezetni őket saját szabályaikra, arra, hogy önmaguk legyenek legszigorúbb, és mégis legemberibb nevelői, és felelősek legyenek magukért.

uff, elszállt a mérgem:)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebattak.blog.hu/api/trackback/id/tr881514653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kendemami 2009.11.10. 14:46:28

Ez nagyon jó. És teljesen igazad van :)

Sudve 2009.11.12. 09:18:29

Ebben veled értek egyet. Az jutott eszembe, hogy az ilyen férfiaktól szoktunk elmenekülni egy idő után, nem? Meg hogy azért jócskán vannak fokozatok a puhapöcsű lúzer és a vérmacsó között.
Szóval nálunk szabad sírni Marcinak is, és igenis rá lesz nevelve a házimunkázásra, ha módomban áll, megakadályozom, hogy hegymászó-barlangász- extrém sportoló legyen, akkor már inkább balettáncos. :-) (Nem lesz az, nem olyan alkat.)
süti beállítások módosítása