Ebattákról

Ebattákról, vagyis Imréről aki 1998-ban, Miklósról, aki 2000-ben és Gábor barátról, aki 2008 júniusában született. Az egyik csodabogár, a másik nagyfülű és a harmadik egész egyszerűen egy hős.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hozzászólások

  • Szorsa: Szia! Szóval olvastál, nem is tudtam. Bezárt, de meghívóval tudod olvasni továbbra is, csak kell e... (2011.02.19. 16:31) Le a pelenkával
  • ildiko78: Szia a harmadik gyerkőcnél én is meguntam a papírpelust, moshatóra váltottunk ha érdekel szívese... (2011.02.18. 08:24) Le a pelenkával
  • misspony: Hogy én mennyire örülök Nektek!!!!!!!!!! Mikor dolgoztam, naponta jöttem megnézni, vannak-e hírek... (2011.02.14. 10:43) Le a pelenkával
  • tsetten: Szia Rencsi, köszönöm! Szia Orsi, olvastalak, amíg be nem zártál, most is zárva vagy? (2011.02.12. 20:17) Szüléstörténet, Geréb Ágnesnek dedikálva
  • szorsa: Kedves asszonytársam! Nagyon meghatódva olvastam az írásodat! 6 otthonszületett fiú gyermekünk va... (2011.01.26. 12:53) Szüléstörténet, Geréb Ágnesnek dedikálva
  • Utolsó 20
br

Legjobb barátaink az állatok

2009.07.17. 14:54 tsetten

Nekeresd

Az idén nem nagyon lesz nyarunk, pontosabban nyaralásunk, hordjuk a nyolc tonna szenet rendesen. Na de azért úgy gondoltam, hogy azon a két szabadnapon hetente, amikor megengedhetjük magunknak, akkor nagyon célirányosan kihasználjuk a nyarat. Imre legújabb mániájának engedve, ti. hogy történelmi korok között cikázik folyamatosan, hol a 14. hol a 28. századba fantáziálja magát, mi is bejárjuk a lehető legtöbb dimenziót, ami itt elérhető. Rájöttem arra, hogy milyen unalmas Erdély-kép kezd becsontosodni Kolozsvár-Sespiszentgyörgy-Nagyvárad háromszögben, és hogy itt az ideje elszakadni a turisztikai közhelyektől. Vettük a térképet és belőttük az összes olyan zeget-zugot, amelyekről az emberek megfeledkeztek, és amelyek valahogy segítenek nekünk és Imrének az időutazásban.

Két héttel ezelőtti szabad szombatunkon elmentünk Székelyderzsre. Ez a kis falu a Székelyföld és a Szászföld határán van éppen, Udvarhelytől 21 kilométerre. Valamikor elég fontos határhelység lehetett, mert egy csodás 14-15. századi erődtemploma van, most unitárius templomként működik. Igazi várfallal, szuroköntő nyílásokkal. A várfalban kamra rendszer van, most is ott tartják a falubeliek a javaikat (sonkát, szalonnát, gabonát), igen jól szellőzik, hűt a több száz éves öles várfal. A templomot belül egy meglehetősen jól restaurált Szent László freskó díszíti, a Szent László-legendárium legfontosabb elemei mind rajta vannak. Imre úgy olvasott belőle, mint egy profi képregény olvasó, meglepett hogy a pontosan 590 évvel ezelőtt készült képsort milyen jól érti, milyen jól tájékozódik rajta. Igaz, ebben a tanévben nagyon sok legendát olvastak, így ő már tudta, hogy mit kell látnia a képen. A tanítónéniket dícséri, hogy a kötelező olvasmányt megjegyezte értette, s a képre lebontva használta. És ami igazán nagy szó a freskó egyik sarkában egy olyan képtöredék van, ami valószínűleg későbbi alkotás, azonnal felismerte, hogy itt valami kontextus-idegen történet van, meg is fejtette. (Anya, nézd már, milyen pucér csajok ugrálnak a falról - mondta, ennyit a kiskamasz humorról és érdeklődésről). A templom udvarán kis múzeum is van, száz évvel ezelőtti iskolapadok, használati eszközök, még egy régi régi bölcsőt is találtunk. Gyorsan bele is ültek az iskolapadokba, Gábort belefektettük a régi bölcsőbe. Utaztunk egy kicsit az időben:)

DErzsről azért beugrottunk Udvarhelyre is, ahol állítólag Erdély legfinomabb cukrászdája működik, le kellett ellenőrizzük az információt. Hát Nyuszi mamát nem körözi le az Alexandra cukrászda (ezt Imre és Miki jól hallhatóan közölte a személyzettel), de hát isteni volt, több körös rendeléssel tobzódtunk.

Hazafelé meg bementünk Bözödújfalura, ez egy nemlétező falu Udvarhely és Vásárhely között féluton. Itt éltek a székely szombatosok, másnéven "zsidózók", akik a 16. században áttértek a zsidó hitre és azt tartották is a végsőkig. Eladdig, amíg a második világháború alatt őket is deportálták (noha "genetikailag" székelyek voltak). Aki túlélte a világégést, az sem volt túl szerencsés. A Ceausescu rendszer végén egy gátépítési program keretén belül elárasztották a falut. Ma már csak egyetlen templomának a tornya látszik ki a duzzasztógát vizéből. Amit tudni lehet az idő múlásáról, a nyomok rögzíthetőségéről és törölhetőségérő, na azt itt ebben a különös fantomfaluban mind meg lehet tapasztalni. Ma már Bezid - ez a román neve a nemlétező helynek üdülőhely. Sátrakban, sörösládákra pihen a nagy tó partján a nép, akinek fogalma sincs hány és hány titkot, varázslatot, örömöt és szenvedést rejtenek a hullámok. Átvergődtünk a sörözőkön, a potyahorgászokon és a lehető legközelebb mentünk a vízbe omló templomtoronyhoz. Szedtünk háromszál nádat, elhoztuk, ami még onnan elhozható. Megálltunk a tó közelében lévő emlékműnél, amin ott áll a szöveg: "A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik, 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják.". 

Hát így.

A múlthét végén csak hárman voltunk, mert Imréék Váradon vannak (erről még mindig nem írtam, de majd) és elmentünk álmaink legtitkosabb zugába, (ne)Keresdre. Keresd már rendesen bent van Szászföldön, a Segesvár és Szászmeggyes között. De nem ám a főút mellett, nem nem nem. Dános mellett (nevéből is látszik, nem egy világváros) szépen le kell térni az úttalan útra, és menni kell befelé a zöld hullámokat vető dombok közé, kis szűk kanyarok fölött a lombok egyre sűrűbben zárják el a kilátást és addig kell menni, amíg az ember már egyáltalán nem lát semmi olyasmit, amit megszokott. Na és amikor már eljutott az ember oda, ahol sem telefonjel nincsen, sem hétköznapi búbánat, na ott van a legtitokzatosabb, legpompázatosabb erdélyi kastélyok egyike, a 15. században Miklós fia Márk által épített, ma is Bethlen tulajdonban lévő csodaerődítmény. Évszázados tölgyek, öles falak, tornyok, lépcsősorok, mohás kőomlások. Elképzelhetetlen jelenség. Megközelíteni nem lehet, magántulajdon, de a kerítésen kívülről megcsodáltuk, zuhogott az eső vastagon, csak néztük néztük ezt az álomvárat. Ha hazajönnek az ebatták egyből elzúzunk oda, és szigorú elhatározásom, hogy bebocsáttást kérek a vár urától. Akárhol is van.

Hát így nyaralunk:) minden szombaton

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ebattak.blog.hu/api/trackback/id/tr931251540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.07.17. 22:52:32

Akkor ezért nem talállak seholsenem :)
Nagyon izgalmas kalandokban van részetek, tetszenek ezek a kirándulások, szerintem sokkal többet érnek a túlzsúfolt turista-látványosságoknál.
Azért Keresd váráról egy fotót kérhetnék???? Már ha eső nélkül is sikerül megcsodálni a srácokkal kiegészülve :)

piroskaesfarkas · http://piroskaesfarkas.blog.hu/ 2009.07.18. 16:15:53

Na de mennyire szép helyeken járhattok!!! Mi is nagyon szeretjük az ilyesfajta kirándulásokat, és vágyom is felderíteni egyszer ezt a környéket. Gyönyörű helyen lakhattok Csetten!
Puszillak,
Piroska

Kryszti 2009.07.20. 08:19:03

Ó, Csetten a gyermekkoromat juttatod eszembe! Hétvégenként a szüleim rendszeresen elvittek az ismert és kevésbé ismert történelmi helyekre édesapám történelem szeretetének köszönhetően. Talán ezért imádok én is nemcsak a magyar, hanem a világ történelemről olvasni, és a megmaradt emlékeket felfedezni.
Várom már, hogy a fiúknak is átadjam ezt az érzést, és járjuk az országot, másszuk a várakat...

Bözödújfalu története nagyon megrendített. Még ha az ember távol a szülőfalujától él, akkor is fontos érzés számára, hogy tudja ahol született, ahol nevelkedett, az létezik. A gyökerek valahogy térben is fontosak.

Kryszti 2009.07.20. 08:24:05

Ó, Csetten a gyermekkoromat juttatod eszembe! Hétvégenként a szüleim rendszeresen elvittek az ismert és kevésbé ismert történelmi helyekre édesapám történelem szeretetének köszönhetően. Talán ezért imádok én is nemcsak a magyar, hanem a világ történelemről olvasni, és a megmaradt emlékeket felfedezni.
Várom már, hogy a fiúknak is átadjam ezt az érzést, és járjuk az országot, másszuk a várakat...

Bözödújfalu története nagyon megrendített. Még ha az ember távol a szülőfalujától él, akkor is fontos érzés számára, hogy tudja ahol született, ahol nevelkedett, az létezik. A gyökerek valahogy térben is fontosak.

apamaci 2009.07.23. 22:20:07

Hülye bedrogozott picsa vagy! Magyarellenes, magyargyűlölő, saját népét eláruló, cigányfasztszopó büdös kurva! Uszítsad csak az embereket egymásnak, eljön az idő mikor neked is el kel számolnod a tetteiddel, te utolsó ribanc. Pusztulnál el!

Kankalifa 2009.07.23. 22:36:43

Mi van apamaci? Ki úszít? hu de otromba vagy!

bestandrew 2009.07.24. 01:32:27

@apamaci: Igazad van. Ez a nő egy büdös cigány! Takarodjon vissza Indiába és ott ossza az észt! Senkinek nem hiányoznak ezek a semmirevaló, parazita, állat meg ember közötti lények. Ahol cigányok vannak, ott minden olyan szar. Minden csak szét és elbasznak. Utája őket mindenki. Olyanok mint a sósav, minden elpusztítanak, lerombolnak és tönkretesznek.

Ingrid 2009.07.25. 19:39:32

Menjetek innen ti álnickes szemtelen alávaló rosszemberek!
Nem vagyunk kíváncsiak a vulgáris hangnemre és az elfajozott stílusotokra!
Ettől jóval színvonalasabb ez a blog....
És azt se felejtsétek el, hogy fel lehet jelenteni az ilyen tolakodókat! A blog.hu maximálisan együttműködő!
Ja, bocsánat a többes számért. Számomra egyértelmű, hogy egy emberről van szó.
süti beállítások módosítása